Eetbare prints / ouwel

Let op! De eetbare print graag minimaal 1 week van te voren bestellen.

Eetbare prints

De eetbare prints die ik gebruik print ik zelf en kunnen ook los (zonder cupcakes) besteld worden. De plaatjes worden gedrukt op dubbeldik ouwelpapier en geprint met eetbare inkt. Doordat ik met eetbare inkt print kan de kleur iets anders uitvallen.

 

Je kunt kiezen voor een grote afbeelding als deze maar op A4 formaat past. Je kunt ook kiezen voor een A4 formaat met 24 rondjes van 4 cm voor op cupcakes. Of een combinatie van een groter plaatje met kleine plaatjes. Je moet alles zelf nog wel uitknippen.

 

De afbeeldingen kun je naar me toesturen via de mail en dan kijk ik of deze geschikt zijn voor op een eetbare print. Je kunt ook kiezen uit de al bestaande afbeeldingen, zie hiervoor de foto's op de pagina Voorbeelden eetbare prints.

 

Ik vraag €6,45 voor 1 eetbare print A4 formaat, exclusief verzendkosten en verwerkingskosten. 

De verzendkosten en verwerkingskosten voor adressen in Nederland €4,74 voor 1-5 A4 prints, €5,40 voor 6-8 A4 prints en vanaf 8 A4 prints worden de kosten per bestelling berekend. De verzendkosten voor adressen buiten Nederland worden per bestelling berekend.

 

Levertijd

Ik probeer de bestelling altijd zo spoedig mogelijk te verzenden, maar houd rekening met ongeveer 4-5 dagen. Normaal gesproken is de bestelling verzendklaar binnen 1-2 werkdagen na ontvangst van de betaling. In 95% van de gevallen zal PostNL (binnen Nederland) de bestelling de dag na verzenden afleveren. De bestelling kan niet dezelfde dag verzonden worden. De bestelde prints worden verpakt in een verstevigde envelop. Na ontvangst van de betaling wordt de envelop aangeboden aan PostNL die de bestelling zal afleveren.

 

Het bestellen van een eetbare print kun je doen via het bestelformulier.

 

Hoe plak ik de eetbare print op mijn cupcake of taart?

Eetbare print wordt ook wel ouwel genoemd en is een product op basis van aardappelzetmeel, water en plantaardige olie. De smaak is neutraal, bijna smaakloos. De taart of cupcake waarop het gebruikt gaat worden, moet de smaakmaker zijn. Omdat de eetbare print hittebestendig is kan het naast op taarten of cupcakes ook aangebracht worden op pannenkoeken of brood. Bewaar de eetbare print altijd op een droge, donkere plaats van maximaal 20 graden. Vocht komt de kwaliteit van de eetbare print niet ten goede en daarom dient het niet in de koelkast bewaard te worden. Ook zonlicht is niet goed voor de eetbare print. Wanneer bewaard onder de juiste condities is ouwel tussen de 9 en 12 maanden houdbaar. Voor het aanbrengen van de eetbare print op marsepein of fondant kan een zeer dun laagje piping gel gebruikt worden. Voor het aanbrengen van de eetbare print direct op de cupcake kan ook piping gel gebruikt worden.

 

Piping gel

Doe hiervoor 75 gram witte basterdsuiker samen met 1 eetlepel maïzena in een klein pannetje en roer er geleidelijk 60 ml citroensap en 60 ml water door. Breng dit op een hoog vuur onder voortdurend roeren aan de kook en kook tot het dikker geworden is. Wanneer het te dik is kan het met een klein beetje water verdund worden. Piping gel kan indien gewenst met voedselkleurstof gekleurd worden en is luchtdicht tot een maand in de koelkast houdbaar. 

 

Gebruik voor het aanbrengen van de piping gel een nieuw lijmkwastje dat alleen voor voedingswaren gebruikt gaat worden; goed uitsmeren, dun werken en geen klodders laten zitten. Breng de piping gel aan de onbedrukte kant aan. Een teveel aan piping gel kan er voor zorgen dat de eetbare print gaat omkrullen en/of bobbelig wordt. Mocht dit toch gebeuren leg er dan een stuk vershoudfolie overheen en plaats daar zo’n 15 minuten een dun tijdschrift bovenop. Zorg er ook voor dat de piping gel niet te dicht langs de randen aangebracht wordt, omdat je dit er dan tijdens het aandrukken onderuit drukt en er vlekken op de fondant of marsepein kunnen ontstaan. Leg de eetbare print met de ingesmeerde kant op de marsepein of fondant. Met een smoother of ander glad strijkmiddel kan de eetbare print licht aangedrukt worden. 

 

Breng eventueel nog een sierrandje van marsepein, fondant of Royal icing aan op de eetbare print voor een mooie afwerking. Bij het gebruik van een eetbare print op crème of slagroom hoeft er geen kleeflaagje aangebracht te worden. Raadzaam is wel om de eetbare print zo kort mogelijk van te voren aan te brengen. In het geval van een kwark- of bavaroisetaart kan het wel weer eerder, omdat er in dit geval gebonden is met gelatine. Werk af met een rand van crème, slagroom of Royal icing.

 

Voorbeelden eetbare prints

Dit zijn voorbeelden van eetbare prints, er zijn natuurlijke nog veel meer mogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook een eigen afbeelding of foto via de mail sturen en dan kijk of ik daar een eetbare print van kan maken. Wanneer je met je muis over de afbeeldingen gaat of op de afbeelding klikt komen de nummers en namen van de prints te voorschijn.